هر روز از طریق رسانه های گروهی شاهد اخباری مبنی بر برگزاری جشنواره های متعدد در شهرهای مختلف کشور و استان آذربایجان شرقی هستیم. مسئولان و مردم با برگزاری جشنواره ها سعی در معرفی سوغات و محصولات خود به هموطنان در اقصی نقاط کشور، بازاریابی و همچنین ایجاد زمینه حضور مسئولان عالی رتبه کشوری و استانی جهت رفع مسائل و مشکلات منطقه شان هستند.
یه گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه آذربایجانشرقی، شهرستان ملکان نیز به عنوان قطب کشاورزی و به خصوص انگور کشور محسوب شده و سالانه با تولید 250 هزار تن انگور شیرین و منحصر به فرد 7هفت درصد تولید کشوری و نیز 70 درصد تولید استان را به خود اختصاص داده است.
باغداران زحمت کش ملکانی همه ساله به علت بی تدبیری مسئولان در فصل برداشت با نبود بازار و مشتری مواجه شده و بالاجبار محصول خود را مفت و مجانی تحویل دلالان و واسطه ها می دهند.
امسال نیز همانند سالهای قبل انگور ملکان از همان روزهای اول برداشت با عدم بازار یابی به موقع دستگاههای مربوطه و نبود مشتری مواجه بوده به طوریکه هر کیلو انگور که برای باغدار این شهرستان به بالای دوهزار تومان آب می خورد به قیمت یک هزار تا یک هزار و دویست تومان به فروش می رسد این در حالی است که امسال نیز به روال سال های قبل این محصول 2 بار دچار سرمازدگی و بارندگی شد و حدود هفتاد درصد محصول انگور منطقه از بین رفت!
در چنین وضعیتی برگزاری جشنواره انگور در سطح ملی و کشوری در شهرستان ملکان می تواند ضمن جلب توجه مسئولان مربوطه در خصوص بازاریابی و از طرفی تسکین درد های چندین ساله باغداران ملکانی موثر باشد.
البته چندین سال قبل به همت نماینده وقت مجلس شورای اسلامی و فرماندار وقت ملکان، نخستین جشنواره ملی انگور در شهرستان ملکان برگزار شد و در نتیجه این جشنواره قیمت انگور و کشمش ملکان افزایش یافت ولی برگزاری این جشنواره در سالهای بعد هرگز تکرار نشد.
مدیر جهاد کشاورزی ملکان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، عدم تامین اعتبار را علت عدم برگزاری جشنواره انگور در ملکان دانست.
علی صیادی گفت: امسال در نظر داشتیم جشنواره ای با مشارکت بخش خصوصی برگزار کنیم که به علت از بین رفتن 70 درصد محصول انگور در اثر سرمازدگی و بارش و افت قیمت برگزاری آن را به مصلحت ندیدیم.
وی افزود: امسال در نظر داشتیم بازارچه انگور در ملکان ایجاد کنیم و از فروشندگان عمده استان و کشور جهت خرید از این محل دعوت کنیم که آن هم بعلت عدم استقبال باغداران ملکانی که رغبت دارند محصول خود را به صورت کشمش بفروش برسانند عملی نشد.
مدیر جهاد کشاورزی ملکان به فروش محصول انگور بصورت تازه خوری تاکید کرد و گفت: اگر تنها 30 درصد محصول شهرستان به صورت تازه خوری به فروش برسد قیمت ها به طور حتم افزایش می یابد.
وی توجه به سایر محصولات حاصل از انگور از جمله دوشاب،سرکه، آب غوره و ساندیس را در افزایش قیمت ها موثر خواند و اظهار کرد: ایجاد صنایع تبدیلی متعدد در این خصوص باید مورد توجه قرار گیرد تا دیگر باغدار ملکانی مجبور نباشد بفکر فروش انگور و کشمش تولیدی خود باشد.
وی افزود: یک واحد کارخانه تولید دوشاب در بخش لیلان از توابع شهرستان ملکان در حال راه اندازی است که با فعالیت این کارخانه و احداث صنایع تبدیلی دیگر انگور ملکان دیگر روی دست باغدار نخواهد ماند.
وی همچنین از ایجاد صندوق انگور در ملکان به همت جهادکشاورزی ملکان خبر داد و گفت: هیات امنای این صندوق متشکل از 6 تن از مسئولین و 3 تن از باغداران ملکانی خواهد بود.
وی اظهار کرد: این صندوق پس از آغاز فعالیت اقدام به عضو گیری از باغداران نموده و تاسیس شرکت های مختلف و صنایع تبدیلی و تلاش در جهت بازاریابی و حمایت بانکی و مالی از تاکداران از جمله کارهای این صندوق در شرف تاسیس خواهد بود.
گزارش از: سیاوش عینالو